Похід Legio XXI Rapax

Похід Legio XXI Rapax

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 09 липня 2013, 15:41

З 4 по 7 липня цього року я взяв участь у "Expeditio Tertia" клубу 21-й Легіон Рапакс, який об'єднує реконструкторів з Польщі, Німеччини, Австрії та відтепер - з України.
Захід мав на меті реалізувати похід римських легіонерів І ст. по непідготовленій місцевості, який міг мати місце, наприклад, при бойових діях на ворожій території у Германії або Дакії, позбавленій римських доріг та іншої інфраструктури.
Місце походу було максимально наближене до таких вимог - незіпсований цивілізацією ліс зі звірячими стежинами, річкою, пагорбами і т.п. Перший день був повністю присвячений приготуванню до походу - збиранню речей, пакуванню їх у найбільш вигідну і відповідну історичним джерелам форму для перенесення (на пристрої під назвою FVRCA). Треба було взяти з собою все, що необхідно для виживання в лісі протягом наступних трьох днів - одяг, озброєння, щит, ковдру, їжу, прилади для її приготування і приймання, воду. Ніяких речей з XXI ст. брати з собою було не можна - ані документів (лісничий був попереджений про похід), ані мобільного телефону, ані пластикових пляшок чи пакунків для їжі тощо. Єдине, що дозволялося - взяти з собою потрібні ліки (заховані глибоко у торбах, якщо кимось приймалися, то йього ніхто не бачив), бо дозволити собі санітарні втрати було неможливо ;)

Отже, на момент вирушення у похід на 5 годину ранку наступного дня я мав:
1. Одяг - на собі.
- TVNICA (2 шт. - нижня з домотканого льону, верхня з вовни);
- FASCIA VENTRALIS (тканий пояс для утримання тунік);
- CALCEI (черевики)
- VDONES (вовняні шкарпетки)
- FOCALE (шарф)
- BRACAE (короткі штани)

2. Озброєння і військове спорядження - на собі:
- GALEA (шолом з підшоломником)
- SVBARMALIS (підобладунковий амортизуючий одяг)
- LORICA HAMATA (кольчуга)
- SCVTVM (прямокутний заокруглений щит з лямками для перенесення за спиною)
- BALTEVS (військовий пояс з металевими накладками)
- GLADIVS (меч у піхвах)

3. Інше спорядження
- LOCVLVS (шкіряна торба, у якій я ніс LANTERNA - лампу, додаткові довгі штани BRACAE - на випадок холодів, та CALIGAE - військові сандалі для заміни взуття - як побачимо далі, все знадобилося);
- LAGVNCVLA (фляга для води - у мене була шкіряна)

4. Речі, спаковані для перенесення за спиною:
- SAGVM (військовий плащ, згідно з джерелами можна як одягати його на непогоду, так і накриватися ним вночі);
- SISIVRNA (ковдра)
(ці речі були разом загорнуті у шкіру кози, щоб не намокали);
- SARCINA (торба - у моєму випадку шкіряна торба з продуктами і оливою);
- PATERA (бронзовий ківш);
- SITVLA (невеликий казанок);
- CRATICVLA (решітка для вогню).

Разом з ними я ніс:
- DOLABRA (дворучна кірка - сокира)
- PILVM (метальний спис - на ньому замість фурки я ніс всі речі з п. 4)

І о 5 ранку почався перший день триденного походу.
Поки нема офіційних фото і відео, щоб зрозуміти, про що йдеться, можна переглянути відео з минулорічного походу Рапаксу:
https://www.youtube.com/watch?v=36cwOI28-ks
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Поход Legio XXI Rapax

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 09 липня 2013, 16:26

У перший день ми мали пройти 13 км, щоб знайти місце для розбиття табору. Дорогу показував провідник з місцевих германських племен, легкоозброєний, який своїм скрамасаксом допомагав звільнити дорогу від гілок, що стояли на перешкоді. Намети до місця табору привезли на ослах (за відсутністю живих - на чотириколісних).
Дорога йшла спочатку уздовж берега річки, місцями дуже похилого і небезпечного - можна було звалитися у воду. Місцями було так мокро, що добре, що я мав, крім калліґ у торбі, на ногах закриті калькеї. Доводилося пролазити під впалими деревами, або перелазити через них.
Біля місця, де дерево впало так, що можна було по ньому перейти на інший берег, зробили зупинку. У розвідку на інший берег по дереву пішла половина легіонерів, але повернулася, бо там не було потрібної нам дороги. Перекусили - я взяв з собою на три дні копчені ковбаски, 4 копчені курячі крильця, шматочок сиру, 4 яблука, дві хлібини - цього разу обмежився лише яблуком. Після наступного маршу біля річки зробили більшу перерву, коли можна було більше поїсти - я з'їв пару ковбасок з хлібом. Воду заощаджував - попереду було півдня ходіння з важким вантажем.
Далі дорога була ще гіршою - довелося вилазити на пагорб, який став на шляху. У одному місці крутизна пагорбу була такою, що довелося підійматися на мотузці, яку провідник-германець причепив до дерева на горі пагорба. Були перші втрати - один легіонер вибився з сил під час підйому, затримував колонну, тому було прийняте рішення поділити частину його вантажу серед членів його контубернія. На вершині пагорба була зупинка, і після такого виснаження так хотілося пити, що у мене і більшості була випита майже вся вода.
Далі дорога йшла відкритою місциною - невідомо що гірше під час браку води - напруження при підйомі чи палюче сонце. Але командир підбадьорював тим, що у таборі на нас чекає вино - теж привезене віслюками.
Але врешті ми дійшли до місця постою. Перепочивши і напившись удосталь зі струмочка, який тік неподалік, ми почали очищувати місце для табору і ставити намети. Після цього опціон пригостив нас вином, і ми сіли вечеряти. Я розігрів на решітці 2 курячих крильця і з задоволенням повечеряв.
На ніч постелив собі на землю в наметі козячу шкіру, саґум і накрився ковдрою, а під голову поклав нижню туніку. Було прохолодно. Вночі стояли варти - по одній людині від намету протягом 1,5 годин ми стергли вогнище і табір від можливого нападу.
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Поход Legio XXI Rapax

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 09 липня 2013, 16:26

Другий день був днем відпочинку. Але відпочинку по-легіонерському :lol: Тобто на нас чекала ранкова зарядка, денне тренування з навчальною зброєю (вчилися тримати стрій, міцно тримати скутум, бити ворога, для чого розбивалися на дві частини, які боролися одна проти одної, робити черепаху), стріляння з луку, а також - за бажанням - розвідка.
Я викликався на розвідку, хоча і був виснажений вчорашнім походом. Але я розумів, що виснажити себе в один день, відпочивати в наступний день, розслабивши організм, і знову виснажувати себе на третій день було значно гірше, ніж проходити щоденне навантаження. Тому я пішов у розвідку з командиром і ще трьома легіонерами, метою якої було вибрати шлях на третій день. У розвідку можна було піти лише у одязі, обладунку і зі зброєю (тобто без скутума і інших речей), тому йшлося у порівнянні зі вчорашнім днем, значно легше. Ми дослідили третину завтрашнього шляху і повернулися у табір.
Ввечері я з ковбасок, оливи, позиченої цибулі та води приготував юшку, дещо недосолену (бо солі я не взяв), але смачну. Також довелося поділитися їжею з прибулою у той же день контубернією, віслюк якої зламався і не міг заїхати по продукти, тому в них була лише крупа - я віддав їм два курячих крильця, взамін отримавши порцію каші. Тоді я наївся за весь похід! :)
На ніч, пам'ятаючи про холод попередньої ночі, я одяг довгі штани і обидві туніки, поклавши замість подушки згорнутий тканий пояс.
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Поход Legio XXI Rapax

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 09 липня 2013, 16:59

Третій день був найтяжчим. Давалася взнаки втома м'язів, і маршрут був не легшим за перший день. Двоє легіонерів одразу не знайшли в собі сил носити повне спорядження на собі, тому йшли у колонні для того, щоб переносити загальні речі та допомагати в разі потреби іншим. Я був змушений залишити долабру (її поніс віслюк) і патеру (у неї відвалилася ручка), але натомість отримав маленьку сокиру - вона розмістилася за поясом на спині і не заважала, як велика долабра. Контубернія, яка прийшла останньою, принесла великі фляги (я повісив її на шиї), тому проблеми з водою під час походу я вже не відчував.
На першому ж відтинку дороги права калькея втратила підошву, але я продовжив шлях. Я мало не впав у воду, зачіпившись пілумом за міцну гілку під час проходження крутим берегом річки, але втримався і піднявся завдяки допомозі товариша, що йшов за мною. На нас чекало форсування річки вбрід - я знав калькеї, закинув саркіну за спину, а на пілум спирався при переході річки. Вода сягала пояса. На іншому березі я одяг калькеї, але виявилося, що треба перейти ще одну річку вбрід (в цьому випадку води було по коліно), і я пішов по дну у них. Виявилося дарма, бо калькеї зовсім розлізлися - довелося перевзуватися у калліґи. При форсуванні другої річки я послизнувся на мулі, але це було біля самого берега і я нічого не намочив. Після перепочинку з їжею ми продовжили. Дорога далі була уторованою, тому йшлося краще, але місцевість була відкритою і пекло сонце. Командир, пам'ятаючи про проблеми з водою у перший день переходу, запитував у всіх, скільки лишилося води, і в разі потреби ділився з охочими своїми запасами, але у мене з водою все було в порядку. Тут само другий опціон підвернув ногу і вирішив повернутися до табору.
Далі на нас чекало сходження на пагорб, перехід через урвище і новий пагорб. Виснаження солдатів вимагало частих зупинок, але мені не терпілося вже врешті дійти до кінця шляху, тому коли командир питав, чи треба робити зупинку, я відповідав "ні". На жаль для мене, ми пройшли лише половину шляху, і попереду нас чекав довжелезний перехід під сонцем, але по дорозі, уторованій нашими попередниками (легіонерами Варра). Тому на даному етапі найважчим для мене було під час зупинки знімати саркіну і одягати її знову, коли лунала команда "вперед".
Врешті похід завершився.
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Поход Legio XXI Rapax

Повідомлення rogala » 09 липня 2013, 17:49

ну шо скажеш- молодці!
Аватар користувача
rogala
 
Повідомлень: 415
З нами з: 16 квітня 2013, 17:21

Re: Поход Legio XXI Rapax

Повідомлення rogala » 09 липня 2013, 18:21

мы еще не потянем такой поход, но есть с кого брать пример.
Аватар користувача
rogala
 
Повідомлень: 415
З нами з: 16 квітня 2013, 17:21

Re: Поход Legio XXI Rapax

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 09 липня 2013, 19:02

rogala написав:мы еще не потянем такой поход, но есть с кого брать пример.

Совершенно верно. Чтоб взять пример и лучше понять их ход мыслей, который и привел к такому высокому уровню реконструкции, надо чаще с ними встречаться. Благо они приглашают.
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Похід Legio XXI Rapax

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 12 липня 2013, 23:16

Забув написати про важливу річ. На другий день походу були ще й заняття з розведення вогню. Бажаючим повправлятися було роздано по набору для цієї справи, що включав кресало, кремінь, трут і бересту, проведено майстер-клас і всі охочі спробували повторити це. Не у всіх вийшло, але більшість справилася з завданням.

Перші фото:
Зображення
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Похід Legio XXI Rapax

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 12 липня 2013, 23:33

Прохід по берегу річки
Зображення

Розведення вогню
Зображення

Тренування
Зображення
Зображення
Зображення

Переправа по брівну
Зображення

Розвідка
Зображення

Найважчий підйом
Зображення

Табір
Зображення

Зображення
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Похід Legio XXI Rapax

Повідомлення Septimus Naso » 01 серпня 2013, 20:16

Взагалі це мегакрутий захід. Радий за Flavivsа, тепер йому є що згадати про своє життя онукам ;)
Аватар користувача
Septimus Naso
 
Повідомлень: 417
З нами з: 23 квітня 2013, 17:27

Далі

Повернутись до Рим

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей

 Сайт присвячений організації, озброєнню та зовнішньому вигляду представників армій, що у різні часи перебували на теренах України.

cron