Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Історія, мистецтво, філософія, релігія Греції та Риму

Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 29 квітня 2013, 10:28

Цей монумент особливо цікавий усім хто займається римлянами епохи імператора Траяна. Грубої роботи, він був побудований можливо самими легіонерами одразу після закінчення війни у 109 році. На відміну від прекрасного голівудського видовищного блок-бастеру - Колонна Траяна - монумент в Адамклісі Tropaeum Traiani це набір фронтових світлин, репортаж з місця подій...


Трофей Траяна — монумент в Адамклиси, Румыния, построенный в 109 году в тогдашней римской провинции Мёзии в честь победы римского императора Траяна над даками в 102 году в битве при Тапае. Монумент был возведен на месте, где в 92 году был разгромлен XXI Стремительный легион. До его возведения здесь существовал алтарь, на стенах которого были написаны имена 3000 легионеров и вспомогательных войск, погибших здесь «сражаясь за Республику».
Траянский монумент был навеян мавзолеем Августа, и был посвящен богу Марсу начиная с 108/109 года. На монументе были 54 метопы, изображающие сражения римских легионов с врагами; большинство (48 из 54) из них сейчас хранятся в расположенном рядом музее, еще 1 метопа находится в Стамбуле. Монумент должен был служить предупреждением племенам неподалеку от недавно завоеванной провинции[1].
Оригинальный монумент не сохранился, его место сейчас занимает реконструкция 1977 года.

Монумент был вдали от основных путей европейских путешественников, поэтому был заново открыт лишь в девятнадцатом столетии.
За прошедшие столетия монумент подвергся сильному разрушению, в частности крестьяне из близлежащих деревень использовали части монумента для строительства домов. В конце 19 столетия археолог из Бухареста Grigori Tocilescu, (1850—1909) совместно с двумя австрийскими учеными опубликовал первую работу, посвящённую монументу. В этой работе был затронут ряд стилистических и исторических проблем, такие как датировка и хронологический порядок событий, связанных с возведением монумента.

Florea Bobu Florescu, Das Siegesdenkmal von Adamklissi. Tropaeum Traiani. Akademieverlag, Bukarest 1965.
Wilhelm Jänecke, Die ursprüngliche Gestalt des Tropaion von Adamklissi. Winter, Heidelberg 1919.
Adrian V. Rădulescu, Das Siegesdenkmal von Adamklissi. Konstanza 1972 und öfter.
Ian A. Richmond: Adamklissi, en Papers of the British School at Rome 35, 1967, p. 29-39.
Lino Rossi, A Synoptic Outlook of Adamklissi Metopes and Trajan’s Column Frieze. Factual and Fanciful Topics Revisited, en Athenaeum 85, 1997, p. 471—486.

Зображення

Построен по указу императора Траяна в 109 н. э. в честь победоносного завершения войн с даками. Овальное сооружение диаметром 38 м покоилось на многоступенчатом цоколе и завершалось куполообразным конусом, увенчанным трофеем. Венец монумента опоясывал фриз, метопы которого были украшены барельефами, изображавшими сцены окончившейся войны. Отдельные обломки скульптур, среди которых и зубчатый барельеф, изображавший пленных варваров, хранятся в оригинале в Адамклисси.


http://cosminstefanescu.com/2009/09/28/ ... amclisi-9/
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 29 квітня 2013, 10:30

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 29 квітня 2013, 10:30

The Tropaeum Traiani at Adamclisi
There are three monuments at Adamclisi: a mausoleum, an altar, and a trophy, all situated near the town of Tropaeum Traiani in the region of the Dobrudja (RO).
The trophy was constructed in AD 107/8 and dedicated to Mars Ultor, taking the form of a drum surmounted by a large trophy on a hexagonal plinth. The drum was surrounded by carved reliefs on panels (metopes) which depicted scenes from one of the conflicts in Dacia, probably one or both of the Trajanic Dacian Wars. Measuring 40m in diameter it was originally a similar height. Two near-identical inscriptions partially survive.

A modern (1977) reconstruction has been erected on top of the base of the original monument, the sculptural remains now being located in a nearby museum.
The metopes
A series of 54 decorated relief panels - the metopes - formed a frieze around the monument. Each metope was 1.58m high by 1.16m wide. Most (a total of 48) are now in the site museum at Adamclisi, but one (Metope XXVIII) is to be found in the Archaeological Museum in Istanbul.
The trophy
The huge sculpted trophy that surmounted the monument survives and features a decorated cuirass bearing a representation of a horseman, as well as a decorated sword scabbard on the right hip.
A second, smaller, trophy is also on display in the site museum.
References
• Cichorius, C., 1904: Die römischen Denkmäler in der Dobrudscha, Berlin
• Florescu, F.B., 1962: Monumentul de la Adamclisi, ed.2, Bucharest
• Florescu, F.B., 1965: Das Siegesdenkmal von Adamklissi: Tropaeum Traiani, Bucharest
• Radulescu, A.V., 1982: Le Monument Triomphal d'Adamclisi, Constantza
• Richmond, I.A., 1982: Trajan's Army on Trajan's Column, London

http://museums.ncl.ac.uk/archive/arma/c ... /monum.htm
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 09 січня 2014, 14:27

Всі метопи на реконструйованому пам'ятнику в Адамкліссі + фото оригіналів з музею:
http://adamclisi.leg8.com/
Деякі з них бачу вперше!
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення Septimus Naso » 14 лютого 2017, 00:45

Поговоримо?

Septimus Naso написав:Й ще, на ващу думку спрощені пояси на Адамклісі, це реальність чи просто спрощені зображення?


Давайте поговоримо на цю тему. Бо якщо це так, й можна приїхати на заходи в цьому році так - то це полегшить справу. Це не значить що я не хочу клавіїв :) Це означає, що хочу зрозуміти чи були вони на соті роки в реальній дієвій армії, й якщо так то чи можна їх зробити в останню чергу, щоб встигнути пошити мінімум в стислі терміни (то б то чи можна без них стати в лави?).
Аватар користувача
Septimus Naso
 
Повідомлень: 417
З нами з: 23 квітня 2013, 17:27

Re: Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 16 лютого 2017, 00:39

Я думаю, що те, що зображено на цих метопах, як і на будь-яких інших зображеннях, могло залежати від:
- реальності;
- перетворення реальності через уявлення скульптора;
- канонів зображення;
- фантазії скульптора.
Багато речей, зображених на Адамкліссі, викликає сумнів. Наприклад, шоломи з перехрестями і навершями; атака легіонерів з пілумами в руці, які тримають як гладіуси; гладіуси зліва у частини легіонерів. Деяких речей, як ми знаємо, не існувало - шоломи або мали перехрестя, або мали навершя, разом їх поєднати неможливо. Інші речі дискусійні - наприклад, атака з пілумами можлива, проте незвична, так само гладіуси могли фізично носити і зліва, хоча це незвично.
Пояси, зображені на Адамкліссі, також незвичні. Ми не можемо сказати, що поясів без підвісок не існувало - знахідки цілих поясів у комплексі з підвісками одиничні, зазвичай знаходять окремі деталі, що зрозуміло. Але на поясах з Адамкліссі немає не те що підвісок - там немає і накладок, і навіть пряжок! Скульптор просто зобразив умовний пояс - смугу поперек тулоба. У деяких випадках їх взагалі немає - як у "ауксиларіїв" (якщо це вони) - хоча ауксиларії з надгробків мають нормальні пояси з підвісками.
Так що в даному випадку я б не інтерпретував ці зображення аж так буквально.
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення Septimus Naso » 16 лютого 2017, 04:55

Без сумніву, щоб спокійно розібратися в цьому питанні прийдеться ретельно попрацювати. Хочу сказати, що ті хто будували Тропеум були якщо не легіонерами то вірогідно тими хто їх особисто й постійно бачив. Зображенням можна закидати певну спрощеність та примітив, проте не виключено, що перед нами певні невідомі в столиці фронтові реалії великої війни з даками.

Що до шолому з перекрестям й навершям. Ось давай згадаємо давно відомий нам усім Imperial Italic D, MAINZ. 1ше століття. Навіть не кінець його. Є й перехрестя, й яке-ніяке навершя.

Атака з пілумами може бути фронтовою реальністью, спробою збільшити дістанцію в бою з даками з великими сіками. Чому ні? Наведу приклад, римські піхотні ауксилії взагалі зображені з піхотними копіями які створені не для метання, тож вони вели бій (або краще сказати могли вести один з варіантів бою) в ці саме часи з щитом та списом.

Цікавим для мене є питання - чи не вдягнуто прості пояси без підвісок під кольчуги. Кольчуги ці невеличкі, відносно легкі (порівнюючі з середньовічними більшими) й навіть з більш ранніми римськими. Можливо вони не потребували віддачі частини ваги подолу на пояс. Подивимося що скаже Сергій коли поексперементує з своєю хаматою.

Друге. На монументі нема пугіо. Не сперчаюся - пугіо на цей час знаходять. Але виникає відчуття, що це часи коли пугіо був вже не обов'язковим й зустрічається спорадично. Якщо нема пугіо а гладіус вдягають на ремені через плече, тоді може й нема сенсу вдягати пояс на коротку хамату й краще вдягнути його під?

А на надгробках ауксиларії згадані тобою в обладунках чи просто в туніках?
Пам'ятаєш, десь в ці часи довжина підвісок на пояси зменьшується. Може на монументі пояс вдягнуто під хамату й вона закриває його?

Й ще, гладіуси зліва хіба не у центуріонів саме на монументі?
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Аватар користувача
Septimus Naso
 
Повідомлень: 417
З нами з: 23 квітня 2013, 17:27

Re: Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення Septimus Naso » 16 лютого 2017, 05:14

Ще додам про шоломи. На монументі далеко не всі шоломи мають перехрстя.
Деякі схожі на шоломи з типу Galic I Weisenau, наприклад з музею в Carnuntinum або шолом Weisenau з приватної колекції, чи Aquincum. Aбо металевий BRIGETIO GALLIC J фото оригіналу якого я не знайшов.
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Аватар користувача
Septimus Naso
 
Повідомлень: 417
З нами з: 23 квітня 2013, 17:27

Re: Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 17 лютого 2017, 21:32

Ось зображення атаки легіонерів з пілумами
Adamklissi_15а.jpg

Adamklissi_17а.jpg
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Tropaeum Traiani - монумент в Адамклісі

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 17 лютого 2017, 21:45

Septimus Naso написав:А на надгробках ауксиларії згадані тобою в обладунках чи просто в туніках?
Пам'ятаєш, десь в ці часи довжина підвісок на пояси зменьшується. Може на монументі пояс вдягнуто під хамату й вона закриває його?

На надгробках вони у туніках. Проте такі пояси під гаматами не носилися - це військовий пояс, це воїнський атрибут, як погони і камуфляж для сучасних солдатів - їх не ховають під одягом.
Ser. Ennius Fuscus, a miles of the cohors VIII Voluntariorum_2.jpg

Tib. Iulius Abdes Pantera of cohors I sagittariorum from Bingen.jpg


Проте я пишу про принцип. Принцип той, що на Адамклісі багато нечіткого, неконкретного - як з пугіо, які або були, або могло не бути - а там їх вирішили взагалі не зображувати. У жодної людини!

А конкретно щодо поясів, то я звертаю увагу на максимальну схематичність їх зображення на цій пам'ятці - там намальовано тупо смугу поперек тіла. Тому це, як на мене, взагалі не джерело на пояси - з нього можна лише сказати, що вони були. І все.

Septimus Naso написав:Й ще, гладіуси зліва хіба не у центуріонів саме на монументі?

Це знову питання інтерпретації. Хтось скаже, що центуріонів, хтось - що преторіанців. Але (див. перше фото на сторінці) я ось не уявляю центуріонів з пілумами і двох одразу в шику ;)
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina


Повернутись до Historia

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей

 Сайт присвячений організації, озброєнню та зовнішньому вигляду представників армій, що у різні часи перебували на теренах України.

cron