Застібка локулюса?

Застібка локулюса?

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 21 серпня 2016, 00:45

Всім відомий, завдяки Пітеру Конноллі, образ легіонера з локулюсом - сумкою, яку він несе на шесті з перекладиною (фурці). Сумку цю зазвичай розуміють як шкіряний аналог сухарних сумок (хлібаків) новітніх армій. Її відтворюють з клапаном зверху, який застібається на круглу пряжку з виступом. Свідомо оминаючи питання призначення локулюса (про це - див. дискусійну статтю M. Volken, The Water bag of Roman Soldiers, Journal of Roman Archaeology / University of Michigan - Portmouth, RI 2008, pp. 265-274), хотілося б зупинитися на пряжках.
Відомий малюнок показує знахідки і ймовірне місце перебування цих предметів:
08b77e99a373.jpg


Водночас, є такі знахідки не лише на місцях таборів легіонерів. Предмети такого ж вигляду є на дакських пам'ятках, причому доримського періоду! І, як з'ясувалося, традиція виготовлення таких речей тягнеться для Фракії ще аж зі скіфських часів. Ось такі предмети знаходять від Північного Причорномор'я до Болгарії, датовані вони в районі IV ст. до Р.Х.:
skify_koni.JPG


Що цікаво, це таки пряжки, але не для людей - їх знаходять зазвичай між ребер та на спині похованих коней. Вони скріплювали ремні кінської збруї! Крім того, пряжки з виступом-ґудзиком - не рідкість у пам'ятках народів Алтаю і Середньої Азії.
Тому залишається питання - чи "застібка для локулюса", подібно до "застібки до ременя гладіуса", не є так само деталлю кінського спорядження?
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Re: Застібка локулюса?

Повідомлення rogala » 21 серпня 2016, 08:52

слушне зауваження, вмене давно були сумніви що до того лукулуса , взагалі, я важаю що це торба- мех для рідини, може води а може оліїї,
ці клямри можуть бути і не до них .
Аватар користувача
rogala
 
Повідомлень: 415
З нами з: 16 квітня 2013, 17:21

Re: Застібка локулюса?

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 21 серпня 2016, 10:44

На жаль, у статті Майка Бішопа (M.C. Bishop CAVALRY EQUIPMENT OF THE ROMAN ARMY IN THE FIRST CENTURY A.D.) подібних речей немає. Треба шукати, серед яких матеріалів зустрічаються ці кільця на місцях стоянок легіонів.
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina


Повернутись до Рим

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей

 Сайт присвячений організації, озброєнню та зовнішньому вигляду представників армій, що у різні часи перебували на теренах України.

cron