Знайдена гробниця Александра?

Питання археології античного світу

Знайдена гробниця Александра?

Повідомлення L. Flavivs Anaticvla » 09 вересня 2014, 22:58

Знайдена гробниця Александра Македонського?
Греція застигла в передчутті чергової археологічної «бомби» - науковці, що нещодавно виявили гробницю, припускають, що вона може належати самому Александру Македонському, Олімпіаді Епірській (його матері) чи Роксані Бактрійській, його дружині.

Мова йде про розвідки і розкопки, що ведуться вже досить давно в області, що називається Македонія, на місці колишнього історичного міста Амфіполь, в 70 км. від Салонік. Минулого року вчені за допомогою сканерів виявили під землею значні погребальні споруди, оточені стіною у формі правильного кола з периметром близько 500 метрів. Периметр викладений мармуровими плитами, що походять з далекого звідси острова Тасос. Згідно даних науковців, гробниця датується кінцем 4 ст. до н.е. і за розмірами є в 10 разів більшою, ніж могила Філіпа ІІ, батька Александра Македонського. Кам’яні стіни гробниці прикрашені символами Македонського царства і фресками, що свідчить про захоронення тут важливої персони епохи великого воєначальника.

Основний вхід в гробницю охороняють статуї сфінксів та каріатид, а потім розпочинається 20-метровий коридор вглиб усипальниці. Коридор веде до трьох погребальних камер. Катерина Перистері, керівник розкопок і грецький археолог, обережна в своїх прогнозах, проте переконана, що знахідка являє виключну цінність для науки, бо це найбільша з македонських гробниць, які були коли-небудь виявлені. Вершину погребальної споруди вінчав Амфіпольський Лев, статуя якого нині знаходиться в 5 км від місця розкопок.

За попередніми припущеннями, що ґрунтуються на основі дослідження розписів, стилів та знаків, це може бути поховання дружини Александра Македонського Роксани та їхнього 13-річного сина Александра, або ж його матері – Олімпіади Епірської.

На користь гіпотези про приналежність поховання Роксані і її сину говорять відомі історикам факти, що вона була депортована в Амфіполь разом з сином, а потім там же й вбита діадохом Кассандром. А також, за свідченням Діодора Сіцилійського, сам Александр дуже любив Амфіполь і навіть планував тут звести великий храм, щоб вшанувати місто, з порту якого в 334 р. до н.е. його флот відправився у військовий похід в Азію.

Другим і більш вірогідним претендентом на «мешканця» гробниці є Олімпіада Епірська, мати Александра Македонського, місце смерті якої точно істориками не зафіксоване. Відомо лише, що вона здалася в полон царю Кассандру – бо він не міг залишити у підкореному місті матір свого ворога, де все місцеве населення було її прихильниками. Опоненти цієї версії аргументують свою думку тим, що македонці навряд чи витрачали б великі гроші на поховання матері колишнього правителя. Проте поясненням може бути версія, що вони вшановували честь Александра Македонського, споруджуючи розкішну гробницю для його матері. До того ж, науковці не бачать причин, чому цар Кассандр міг заборонити будувати гробницю для матері покійного ворога чи навіть самого ворога. Більше того, декоративні елементи гробниці у Амфіполі багато в чому є подібними до тих, що має поховання Філіпа ІІ, батька Александра Македонського, та Евридиці І, його бабусі.
Відтак, поки дослідження триває, новин від археологів чекають всі. І в першу чергу – місцеві жителі, для яких таке відкриття – не лише предмет особливої грецької гордості, а й наплив туристів, створення нових робочих місць тощо.

За матеріалами Greek Reporter

http://prostir.museum/ua/post/33338
Аватар користувача
L. Flavivs Anaticvla
 
Повідомлень: 1151
З нами з: 14 квітня 2013, 22:51
Звідки: Kiovia, Vcraina

Повернутись до Archaeologia

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість

 Сайт присвячений організації, озброєнню та зовнішньому вигляду представників армій, що у різні часи перебували на теренах України.

cron